úterý 30. června 2015

Malá dárková krabička

Dárková krabička 8 x 8 cm

Potřebovala jsem zabalit dva náramky a zrovna se mi pod ruku namotal bílý lesklý karton, do kterého balí v Lidlu trička, a tak jsem si řekla, že zkusím vyrobit vlastní krabičku (návody nebyl čas hledat). Tak jsem mrkla na pravítko a říkala si že čtvercová krabička 8 x 8 cm musí stačit, na výšku jsem dala 3,5 cm a papír krásně vystačil :)

Nejdřív jsem si na karton narýsovala, jak bude krabička vypadat, dopadlo to nějak takhle:


Krabička bude mít rozměry 8 x 8 x 3,5 cm. Čerchované části se mají slepit, já jsem použila tavnou pistoli. Aby se plochy dobře slepily, neměly by být úplně hladké, proto jsem použila vypsanou propisku, pomocí které jsem do povrchy vytlačila drážky. Vypsaná propiska se hodí i na přehyby. Čtvrtka nebo karton se špatně ohýbá, takže jsem hrany, které budu ohýbat znovu obtáhla propiskou. Oblé kraje jsem vystřihla z hranatých a budou sloužit jako víko krabičky.

Přehyby krabičky vytvořeny, jde se lepit!
Když jsou rohy slepené, můžeme skládat krabičku. Nabízejí se dvě varianty, buď všechna "ouška" zastrčit do krabičky - vznikne pevná krabička, která se jen tak sama neotevře - tak by byla vhodná pro zabalení do balícího papíru. Já jsem ale nechala přední ouškou koukat a rozhodla jsem se ho ozdobit. Aby krabička nebyla smutná, vyrobila jsem si ozdobnou děrovačkou z barevného papíru hvězdičky a víko polepila. Ještě mě napadlo ozdobit i ouško, uvažovala jsem o knoflíku, ale nakonec jsem narazila na mašličky, které jsem vázala na Vánoce, a tak jsem jednu využila a prostě ji přišila.


Náramky jsem natáhla na čtvrtku širokou stejně jako krabička a o něco delší, aby se v krabičce ohnula. A dárečky jsou zabalené :)



Na výrobu krabičky by se hodila třeba i barevná čtvrtka, ta se dá koupit za pár korun v papírnictví a dokonce je možné sehnat zlaté nebo stříbrné. Šlo by tak vyrobit celkem působivou krabičku na drobné dárky :)

Jestli se vám návod hodil, máte nějaké nápady na vylepšení, nebo třeba vlastní nápad na krabičku, můžete mi napsat komentář. Další nápady a poznámky jsou více než vítané :)